zdravo,
imam problem so webparts i toa potocno so webpartzone. sakam da stavam tabela dinamicki i koga kje ja stavam ne mi ja prikazuva na stranata. bez razlika na browser nikade ne raboti ne gi koristam standardnite webparts tuku dodatnite za na site browseri. e sea mojot kod e sledniot dali e ova vozmozno i dali go pravam kako sto treba, bidejki probuvam na primer so kalendar so textbox so list se raboti samo table ne raboti:\
Table tx = new Table();
tx.ID = "bar";
tx.BorderStyle = BorderStyle.Dashed;
tx.BorderWidth = 10;
tx.Height = 30;
tx.Width = 30;
tx.ForeColor = System.Drawing.Color.Blue;
tx.BorderColor = System.Drawing.Color.Blue;
tx.Visible = true;
GenericWebPart wp = this.WebPartManager1.CreateWebPart(tx);
this.WebPartManager1.AddWebPart(wp, this.WebPartZone1, 0);
zaradi toa podesuvanjeto za golemina i sl se pojava odreden del 30x30 vo wepPart-ot vo zonata no ne ja prikazuva tabelata so boja i sl. staticki se raboti ama mene mi e potrebno vaka.
Здраво tose_mc
Vaka,
Dali imase videno sto producira tvojot kod vo HTML source-ot? Ako nemas toj go producira sledniov kod:<table id="bar" border="0" style="color:Blue;border-color:Blue;border-width:10px;border-style:Dashed;height:30px;width:30px;"></table>
Toa znaci deka nema nitu redica, nitu pak kolona vo <table> objektot, sto znaci deka nema sto da prikaze. Praviloto za prikaz na tabela e da ima barem edna redica (<tr>) i edna kolona (<td>) definirano za da tabelata dobie vizuelna reprezentacija vo browser.
Taka da vaka bi izgledal delot na kreiranje preku kod tabela, so toa sto ke treba da si igras so golemina na keliite i nivnite stilovi:
Table tx = new Table();tx.ID = "bar";tx.BorderStyle = BorderStyle.Dashed;tx.BorderWidth = 10;tx.Height = 30;tx.Width = 30;tx.ForeColor = System.Drawing.Color.Blue;tx.BorderColor = System.Drawing.Color.Blue;TableRow tr = new TableRow();TableCell tc = new TableCell();tc.Width = 30;tc.Height = 30;tc.BackColor = System.Drawing.Color.Blue;tc.BorderColor = System.Drawing.Color.Blue;tr.Cells.Add(tc);tx.Rows.Add(tr);tx.Visible = true;//Tuka ide tvojot del za dodavanje vo webpart zonata
Pozdrav
Happy ASP.NET-ing
fala na odgovorot,
go probav ova resenie no ne e do toa. go imav i predhodno probano, povtorno nesaka ako staticki dodadam si raboti vo red. rabotam momentalno na pogolem proekt kade se generiraaat pomali tabeli vo koi se sodrzi kopce,labela x 3 i textbox pa ova resenie mi e za tamu potrebno, no nikako ne uspeva da se vmetne tablea t.e. da ja prikaze. za se drugo raboti osven za tabela. ako go primenam ova na tabela koja staticki kje ja geeriram si raboti vo red no ne saka na tabela koja ja kreiram dinamicki. mene toa mi e potrebno. eve vo rpilog del od kodot sto mi treba realno. ova mi bese kod za test samo.
while(citac.Read()){
....//// tuka ima nekoj drug kod sto ne e biden i sledi
pomtab.BorderStyle = BorderStyle.Solid; //border na tabelite
pomtab.BorderWidth = 1;
pomtab.Width = Unit.Percentage(100);
pomtab.Height = Unit.Percentage(100);
tabela.Rows.Add(new TableRow()); //postavuvanje na vnatresnata tabela vo soodvetnata glavna tabela t.e. ovaa tabela nema da mi treba
tabela.Width = Unit.Percentage(100);
tabela.Height = Unit.Percentage(100);
TableCell tblCell = new TableCell();
tblCell.Width = Unit.Percentage(50);
tblCell.Height = Unit.Percentage(100);
tabela.Rows[i / 2].Cells.Add(tblCell);
tabela.Rows[i / 2].Cells[i % 2].Controls.Add(pomtab);
parent = citac["PARENT_ID"].ToString();
ViewState["paren"] = citac["PARENT_ID"].ToString();
GenericWebPart part = WebPartManager1.CreateWebPart(pomtab);
part.ID = "pomtab" + i.ToString();
WebPartManager1.AddWebPart(part, this.zona1, 0);
i++;
}
jas sakam da napravam da ne se postavuva vo glavna tabela "tabela" (ova e celoto vo while) tuku taa pomtab da mi se stava kako webpart vo zonata i da se generiraat taka site. no ne uspeva. neznam kade gresam
ovoj kod mi go dava vo source na browser sega:
</tr><tr> <td style="padding:5px;"><table id="WebPartManager1_wp44681402_wp210359679" border="0" style="height:30px;width:30px;">
</table></td> </tr>
so vnesen noviot kod.
No ovoj kod se generira koga kej ja restartiram aplikacijata. a se generira na kopce. da ne ima nesto vrska kade go stavam kodot t,e, dali treba u pageload ili vo page_init
mene mi treba koga kej ja pustam stranta da mi se izgeneriraat tabeli kako posebni webPart-s koj kej mozam da gi dvizam. ili ako da ne znaes nekoe resenie kade sto
dobienata tabela taa gore pomtab bi mozel da ja stavam kako datasource na nekoja kontrola ili nesto taka slicno. so datalist,viewform i sl raboti dinamicki.
fala pozz